Църковните служби на Цветница и Великден ще са извън храмовете

Венцислав Мутафчийски разкри как ще се процедира в църквите по време на празниците. Той и вицепремиерът Томислав Дончев обсъдиха в синодалната палата с митрополитите на Българската православна църква провеждането на масови събирания в православните храмове в дни на пандемия. Служби в храмовете няма да има. Църквата ще промени традиционните си практики по време на Цветница и Великден, като изнесе службите си на открито, пише Блиц.

Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещенията на храмовете и да спазват разпорежданията. Според мен това е един добър компромис и с огромна благодарност го приемаме това разбиране от БПЦ, съобщи генерал Мутафчийски.

Всичко, извън черквите – контролът по спазването на дистанцията, ще се поеме от полицията. Нашите призиви да няма струпвания на хора няма да отслабнат. Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не във храма, това, което се случва  храма.

Светият синод ще излезе със специално съобщение по въпроса. Вътре няма да има служби. Всеки християнин ще може да влезе и да си запали свещичка, но службите ще бъдат изнесени навън. Службите ще бъдат излъчвани по телевизията и онлайн, за да няма ощетени, каза още Мутафчийски.

Пирин Прес

Next Post

Унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса

пн мар. 30 , 2020
Унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса, предаде „Ройтерс“. Това стана с гласуване в парламента, след което управляващата „Фидес“ ще може да удължава извънредното положение в страната на практика безсрочно и да управлява с укази. Решението е спорно за опозицията, както и според правозащитни групи […]