Часът на Банско – Наводнението

Красиво е Банско – любимо чедо на Майката Природа, щедро надарено с безценна благодат: величествена планина, сенчести гори, зелени дъхави поляни и буйни потоци. От тях черпи силата си вечната спътница на селището – река Глазне. Бистра, ромоляща и живителна, но и страшна пролетно време, когато, набрала сила от топящите се планински снегове, се превръща в неукротима стихия, грозяща разруха.

Топла и ласкава била пролетта на 1957 година – слънцето греело засмяно, земята се събуждала, очаквайки работливите ръце на грижовните стопани …

Било ден като ден. Но по-възрастните тревожно се ослушвали. Тътенът, започнал като едва доловимо бучене, все повече се усилвал и се превръщал в заплашителен грохот. Много сняг имало през изминалата зима. Топлото пролетно слънце бързо оголило планински склонове, а знае се – това не води до добро.

Вместо да кършат ръце и да очакват бедствието да ги сполети, банскалии решили да му се опълчат. Всички – мъже и жени, се втурнали към подножието на Пирин. Искали да намалят силата на прииждащата Глазне: струпвали дървета, камъни, пръст, работили дружно и неуморно, без да пестят сили. Когато станало ясно, че водната стихия е неукротима, хората се втурнали към домовете си да спасяват каквото могат.

Много банскалии пазят лични спомени от страшното премеждие, а други са слушали разкази. „Нашата къща е близо до реката и положението било изключително опасно. Татко ми е разказвал, че като деца си играли до реката и видели как изведнъж дошла много вода – голяма вълна, която събаряла къщите: една след друга те падали като сламени. Някои къщи оцелели, може би заради по-здравите им основи, бушуващата стихия просто ги заобикаляла и се втурвала надолу. След като видели, че водата идва, баща ми качил тета ми на рамене и хукнали да бягат към по-високите части на града. Баба пък ми е разказвала, че те напуснали дома си и отишли у роднини, а в нашата къща се настанили други хора, останали без покрив от наводнението. На места водата достигнала до днешната улица „Гоце Делчев“. И там хората изнасяли покъщнина и се местели в други части на града. Много животни били отнесени от водата. След няколко дни, когато положението се е успокоило, нашите се прибрали в къщи“, разказва банскалия.

Според друг разказ, неукротимата сила на реката щяла да унищожи и новопостроената къща на Крум Весков. „Господи, опази я!“, молели се стопаните. Човекът бил вложил всичко в новия си дом. Мъжете на Банско се събрали незабавно да построят висока дига – истинска барикада от дебели дървени греди и други подръчни материали пред новата сграда. Къщата била спасена!
Семействата, останали бездомни, били приютени от роднини и съседи, никой не останал без покрив.

Да помогнеш, да споделиш дома си с нуждаещите се, е характерно за хората на Банско не само при бедствия. Това е част от нашия бит. Когато се начевал градеж на къща, обикновено се налагало събарянето на старата. Тогава цялото домочадие намирало топъл прием у свои съграждани по време на градята.

След наводнението, щом хората се отърсили от преживения ужас, започнали заедно възстановяването на разрушените сгради. За да се избегне ново бедствие от наводнение, градската управа взима решение да се построи стена – да ограничи коритото, и падове – да укротят буйната Глазне. Събрани били каменоделци от целия регион, а за материал били използвани камъните, довлечени от реката при наводнението. Строежът започнал по десния бряг на Глазне, защото тогава селището се е простирало дотам – оттатък били земеделски земи. Години наред продължило това начинание и много банскалии се включили в него. Резултатът е виден и днес.

Спомените от онова време вече са поизбледнели, позабравени, но е останало яркото, изумително доказателство за сплотеността на хората, за силата и висотата на човешкия дух на борческо Банско.

Пирин Прес

Next Post

Отменя се забраната за влизане в Гоце Делчев

сб апр. 4 , 2020
Засилват се проверките за спазването на мерките срещу коронавируса в Гоце Делчев, а на нарушителите ще се налагат глоби. ОТМЕНЯ СЕ ОРГАНИЗИРАНЕТО НА КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИ ПУНКТОВЕ НА ВХОДНО-ИЗХОДНИТЕ ПЪТИЩА НА ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ за времето от 06.00 часа до 18.00 часа през дните понеделник и петък. Отмяната е разписана в заповед […]