Честит рожден ден на голямата Валя Балканска

Кметът Николай Мелемов поздравява космическата Валя Балканска с рождения й ден днес. На 8 януари гласовитата родопчанка става на 78 години.

„За Родопите, за родния Смолян и цяла България ти си истинска гордост. С твоя вълшебен глас родопската песен „Излел е Делю хайдутин” лети напред във времето и космическото пространство към звездите. Ние сме временно тук, но твоя глас ще лети вечно в Космоса”, казва кметът в поздрава си към звездната ни певица.

Той пожелава на Валя дълъг живот и здраве, творчески успехи, неувяхваща слава и щастие, за да я има за чест на Смолян, на нашата планина, на родопската песен и на българската култура.

Валя Балканска е Почетен гражданин на Смолян. Звездната певица има над 5000 концерта у нас и по света. Истинската слава и донася „Излел е Дельо хайдутин” . През 1987 г. тя е избрана сред 1500 песни и ще лети в открития Космос 60 хиляди години. Да е честита!

 

Голямата родна певица е родена на 8 януари 1942 г. в махала недалеч от село Арда. На сцената се качва за първи път още 8-годишна, а през 1960 г. става певица в смолянския ансамбъл „Родопа“. Участва в националния събор надпяване „Рожен“ още от първото му издание през 1961 г. 1968-ма обаче става повратната в живота и кариерата й. У нас пристигат американците Етел Райм и Мартин Кьониг – тогавашни ръководители на Центъра за традиционнa музика и изкуство в Ню Йорк, за да правят записи на ансамбъл „Родопа” и на песента „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска.

През 1972 г. изпълнението на родопчанката е включено в Златния диск с музика от Земята, изпратен в Космоса през 1977 г. със станциите „Вояджър” 1 и 2, за да се реят в Космоса 10 хиляди години.

Всички, които познават Валя Балканска казват, че освен голяма певица, е и голям човек. Тя се пенсионира през 1987 г. Години по-късно обаче ЮНЕСКО й присъжда титлата „Гражданин на планетата“. Носител е на орден „Стара планина“. Обявена е и за почетен гражданин на Смолян.

Жената с голямо сърце обича земеделието. Казва, че каквото посееш у хората и каквото посееш в земята, това излиза наяве. Когато не е по участия, прекарва времето си в градинката си, което е на 5 минути над Смолян.

В апартамента си в града ходи, за да полее цветята. Прави си зимнината сама, не за да изкара зимата, а защото е екологично чиста.

Предлагаме ви да хвърлим поглед към мъдростта на Родопите, изречена от невероятната Валя Балканска:

„Трябва да се борим за доброто. Лошо много бързо можеш да направиш. Направи добрина, да те видя как. Ние трябва да обичаме народа и да му казваме как и откъде е пътят. Излезе ли водата от коритото, тя се разлива. Трябва, като си направиш вадата, водата да си върви по нея.“

Пирин Прес

Next Post

Брат уби близнака си в село Ключ

ср ян. 8 , 2020
Брат уби близнака си заради шише с ракия, съобщава „24 часа“. Трагедията се разиграла на Ивановден в петричкото село Ключ. 54-годишният мъж пристигнал от София на гости на брат си Лозен. Споделил с него семейни проблеми и двамата седнали на масата да си приказват и почерпят. 54-годишният брат поискал да отворят […]