Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

24 май е 144-ият ден в годината според григорианския календар (145-ти през високосна). Остават 221 дни до края на годината.

24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, глаголицата, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 век се е ползвала и в Румъния.

Резултат с изображение за кирил и методий

Свързването на датата 24 май с Деня на славянската писменост и българската култура произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар като държавен, граждански календар, денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния и така тази дата добива по-голяма гражданственост. След 1968 г. църквата чествува Св. св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Пирин Прес

Next Post

Запалил се е локомотив на влака, пътуващ от София за Горна Оряховица

пт май 24 , 2019
Запалил се е локомотив на влака, пътуващ от София за Горна Оряховица, след гара „Роман“. От БДЖ съобщиха, че бързият влак престоява в участъка между гарите Роман и Кунино. Около 19:50 ч. локомотивната бригада на бързия влак, пътуващ от София за Горна Оряховица, забелязва дим, излизащ от машинното отделение на […]