Чистатата планинска чешмяна вода в Банско – в национална карта

Над 20 чешми в град Банско вече са регистрирани в националната карта на чешмите на ZEROWASTE BULGARIA и всеки може да открие най-удобната за него през телефона или таблета си. Това значително ще облекчи гостите на града, които избират течащата чиста питейна вода пред бутилираната.

“Изграждането на чешми е традиция за банскалии. Имаме добро наследство, за което полагаме грижи, и всяка година се изгражда поне една нова чешма. Към момента имаме и поддържаме над 24 само в градската част“, коментира Георги Икономов, кмет на община Банско за Кмета.бг.

„През последните месеци полагаме сериозни усилия да намалим употребата на еднократни пластмасови опаковки и да насърчим живота в унисон с природата и установихме, че не само гостите на курорта, а и голям процент от постоянно живеещите в Банско не се замислят с колко много източници на безплатна питейна вода разполагат“, допълва Икономов.

На територията на града ще бъдат разпространени информационни материали, които да подсказват на минувачите, че източниците на чиста планинска вода са съвсем близо до тях.

„Искаме да научим и децата да си носят бутилка за многократна употреба и да си я пълнят. Безплатно е и е добро за природата и бъдещето ни.”, споделя кметът.

Икономов ще се включи в обновяването на чешмата на ул. „Тодор Александров“ днес от 14,00 часа. Служителите на общинска администрация ще почистят и освежат 3 от чешмите в града. В графика са включени още чешмата, разположена над ресторант „Мотиката”, както и тази на ул. “Братя Велеганови”.

От община Банско призовават жителите на града също да се включат в инициативата, като почистят коритото на най-близката или любимата своя чешма.

Пирин Прес

Next Post

Започна изграждането на пътя Белица - Загражден

пт сеп. 13 , 2019
Дългоочакваното изграждане на пътя между Белица и Загражден вече е факт. „От вчера строителна механизация започна работа по пътя в чертите на община Баните. От днес започва работа и по участъка, който е част от община Лъки“, обяви кметът на община Баните Милен Белчев. Припомняме, че жители на село Загражден […]