Ще има опция „Не гласувам за никого” на избори

Протестният вот влиза в бюлетината. Занапред гражданите ще могат да изберат и квадратче „Не гласувам за никого“. Това ще бъде разписано в новите изборни правила, ако задължителното гласуване стане факт.Правото да не изребеш никоя от партиите ще върви заедно със задължението да гласуваме, съобщи „Нова телевизия“.

В четвъртък депутатите от правната комисия одобриха окончателно, че гласуването е граждански дълг на всеки един от нас. Предвижданата глоба от 50 лв. за нарушение отпадна, но така или иначе санкции ще има чрез бюрокрация. Който не упражни правото си на глас, ще бъде заличаван от избирателните списъци и след това ще трябва да се разходи до администрацията, за да бъде вписан отново.

Актуална остава и идеята за изборни стимули под формата на томбола. Според автора на идеята Валери Симеонов, тя няма да струва повече от 1 200 000 лева на хазната. Предвижда се да се разиграят плазмени телевизори, джипове, както и да има голяма награда от 100 000 лева. Ще има общо около 2000 награди за около 6 милиона избиратели.

„Никой не би могъл да откаже на избирател да го впише повторно. Това, което струва, е време. Нека избирателят да разходи същото време, което си е спестил като не е отишъл да гласува“, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Ако по това време сте в командировка, ще представите документ лично разписан от шефа ви, и тогава ще се прецени дали да бъдете вписани повторно“, обясни Валери Симеонов от Патриотичния блок.

„Нали разбирате, че това е висока степен измишльотина. Това не е санкция. Когато пожелаете, пак ви записват“, коментира Михаил Миков от БСП.

„Търси се някаква рецепта и лекарство, което да излекува нашата болна демокрация. Всички знаем, че има купени гласове, корпоративен вот. Ако си мислим, че задължителното гласуване ще ни излекува от това, просто не е е вярно“, коментира Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

Депутатите са със смесени чувства за задължителното гласуване, а за да стане то факт, трябва да бъде одобрено в пленарната зала, което най-вероятно ще ес случи другата седмица.

Пирин Прес

Next Post

Разлог: КМЕТЪТ ГЕРЧЕВ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ЗАМИНАВАТ НА ОБУЧЕНИЕ В ИЗРАЕЛ

пт апр. 15 , 2016
?????? ?? ?????? ???. ???????? ?????? ?? ?????? ? ????????? ????? ???????? ?? ?? ?? ??????? ? ???? ?????? ?? ??? „????? ????? ? ???? ??????????“ ? ??????, ?????  ????????? ???????? ?? ??? ????? ??????? ?? ?????? ???-???? „?????????? ???????? ?? ??????????? ?????. ????? ???????? ?? ??????“. ????????? ?? ?????? ?? ??????? […]