10% данък уикенд ще плащат работодателите

Използването на фирмени активи за лични нужди ще се облага с 10% данък печалба. Така ползвателят няма да плаща данък общ доход и осигуровки.

Това гласуваха депутатите с приети на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ, Емил Димитров от Патриотичния фронт и техни колеги.

Ако промените минат на второ четене в пленарна зала, ще влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2016 г.

Фирмените активи ще бъдат в три групи – имоти, превозни средства и други.

За автомобилите работодателят сам ще решава доколко се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне на ползването – 50% за служебни цели и 50% – за лични.

За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията “други”, където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се ползват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване.

Пирин Прес

Next Post

Благоевград тръпне в ужас!

чт юли 21 , 2016
Мъж от Благоевград, „последовател” на д-р Ханибал Лектър, ухапвайки двама души, единият от които полицай, бе настанен в отделението за психично здраве на МБАЛ-Благоевград, предаде БГНЕС.  Първият инцидент стана към 6.15 ч. тази сутрин в жк. „Струмско”. При спор, 35-годишният мъж захапал за носа опонента си. За щастие не успял […]