10 свойства на бананите, за които вероятно не сте подозирали

Бананите са хем вкусни, хем полезни. Множеството полезни вещества в тях се грижат за благосъстоянието на тялото ни. Ето защо решихме да ви представим тези 10 свойства на популярния тропически плод. Много от тях са пряко свързани с конкретната зрялост на банана. Например…

Предотвратява онкологични заболявания

Бананите съдържат конкретен протеин, който е полезен при предотвратяването на онкологични състояния. Добре узрелите плодове съдържат по-големи количества от него. Затова е препоръчително да хапвате банани с петниста или по-тъмна кора.

В битка със мускулните спазми

Минералният дефицит е често срещана причина за мускулните спазми в глезените. Когато консумирате продукти, богати на магнезий и калий (като банана), можете да успеете да намалите появата им. Ето защо много атлети включват в диетата си този плод.

Предотвратява бъбречните заболявания

Храните, богати на калий, пречат на образуването на бъбречни камъни. Според някои научни проучвания, редовната консумация на банани намалява и опасността от появата на злокачествени образувания в бъбреците с 40 процента.

За по-здраво сърце

Богатата на калий диета се препоръчва за хората с високо кръвно и онези, които са склонни към развиването на кардиоваскуларни заболявания. Ежедневната консумация от 1,3 гр на този елемент намалява риска от сърдечен удар с 26 процента. За да снабдите тялото си с подобно количество трябва да изяждате по 2-3 банана на ден (в зависимост от теглото им).

Прочиства кръвоносните съдове

Холестеролът е основната причина за запушване на кръвоносните съдове, което от своя страна води до атеросклероза. Бананите съдържат фитостерол. Той намалява нивата на холестерол в тялото ви и се грижи за благосъстоянието на вашите кръвоносни съдове.

За по-здрав стомах

Бананите се препоръчват и за хора с язва. Те съдържат ензим, който увеличава секрецията на мускуса, предпазващ коремните стени.

Източник на енергия

Огромното количество витамини и минерали в бананите превръщат този плод в отличен източник на енергия. Простите въглехидрати се обработват бързо от тялото и възстановяват жизнеността ви почти на мига.

За по-добро настроение

Бананите повишават нивото на допамин – „хормона на щастието“. Освен това съдържат витамин B комплекс. По този начин влияят благоприятно на нервната ви система.

В битка с диабета

Този тропически плод съдържат определен тип устойчиво нишесте, което подобрява състоянието на хората с диабет тип 2. Трябва да се има предвид обаче, че зелените плодове съдържат по-голямо количество от тази субстанция. В един зелен банан със средно тегло откриваме 12,5 грама нишесте, докато в узрелия – едва 5 г.

За по-тънка фигура

Устойчивото нишесте пречи на мазнините да се трупат в тялото ни. Освен това ускорява потреблението на енергия. Това води до бързи и видими подобрения по време на интензивни тренировки за отслабване. Препоръчителната доза от тази субстанция е 10 г. Естествено, не трябва да забравяте, че въпреки всичко трябва да сте активни и да контролирате хранителните си навици.

Източник: обекти.бг

Пирин Прес

Next Post

Българка разби всички: Вземам до 5 евро за …

пт мар. 24 , 2017
Една проститутка, която не взима предпазни мерки, не излага само себе си на риск … Превръща се в оръжие за разпространение на смъртната опасност. Раздават смърт в рамките ужким на една човечност? Така коментира гръцка медия разказа на българска проститутка в Гърция.  Щом срещнеш Урсула, ще ти се стори, че […]