По какво личи, че акумулаторът е повреден

Проблемите са най-вече през зимата, като още при първите признаци за дефект трябва да бъде проверен обстойно

Дефектните акумулатори се проявяват най-вече когато температурите паднат. Освен напредналата възраст, функционалността им се ограничава и от студа. Вследствие на това в даден момент акумулаторът вече не е в състояние да съхранява достатъчно енергия, за да стартира автомобила.

За да не се стигне до по-сериозни проблеми, още при първите признаци за дефект трябва да се реагира и евентуално акумулаторът следва да бъде заменен.

Възможни признаци за дефектен акумулатор
–    Двигателят не пали веднага;
–    По време на стартиране лампите на таблото светя по-слабо от обичайно;
–    Отоплението загрява по-бавно;
–    Малко след стартиране радиото е с кратки прекъсвания.

Кога акумулаторът трябва да бъде сменен?

Дори проблемите да изчезнат по време на движение, защото акумулаторът бива зареден, още при първите признаци на описаните по-горе симптоми следва да проверите и евентуално да смените акумулатора, за да не бъдете оставени в беда по средата на пътя.

Проверката на акумулатора се прави с волтметър и може да бъде извършена в сервиз или дори у дома.

Ето какво може да направите и за да удължите живота на своя акумулатор.
–    Ако клемите са оксидирали (образувал се е бял слой върху тях), акумулаторът е заплашен от ръжда. В този случай следва да ги почистите с влажна кърпа и след това да ги смажете със специална грес.
–    Нивото на киселината в акумулатора трябва да бъде проверявано редовно. Това се извършва през отворите в капака. Вътре се намира маркировка, под която нивото на киселинната течност не трябва да пада. Ако нивото е по-ниско, може да допълните с дестилирана вода.
–    При ниски температури изключвайте всички потребители при палене – радио, вентилатор, фарове.
–    Обърнете внимание дали алтернаторът е чист и сух. Влагата през зимата може да го натовари и да намали живота на акумулатора.
–    И на последно място – при слизане от колата не забравяйте да изключите фаровете и радиото.

 

automedia.investor.bg

Пирин Прес

Next Post

България последва Банско!

вт мар. 24 , 2020
Звън на църковни камбани вече ще звучи над цялата българска земя! Тази вечер камбаните на Банско ще бият още веднъж – в 20 часа, за да се обединим с нашите сънародници. Така ще бъде и в следващите пролетни вечери – всички българи заедно, единни, силни!