18-годишният Борислав Илиев извади кръста на Йордановден от водите на река Струма в град Симитли

 Младото момче пребори над 20-тина момчета и млади мъже в ледените води на реката. Той учи в спортното училище в Пловдив и достига до богоявленския кръст за втори път. Първият път беше само на 13 години и беше най-малкият късметлия в Симитли, който е хващал кръста.

Отец Спас отслужи Божествена Света Василиева литургия  в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма или Великия Богоявленски водосвет. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на връх Йордановден малко преди да започне боричкането във водата.

Въпреки студа, стотици се събраха по бреговете на Струма за Богоявленския ритуал – една от най-почитаните християнски традиции.  Не повече от 2-3 минути продължи боричкането в ледените води на реката. Между студените капки, многото храброст и мускули, 18-годишният Боби улови и вдигна християнския символ на Богоявление в Симитли. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен кръст и синджир. Двамата играха в мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката.

Гайдарски състав „Родопчани“, заедно със смелите хайдути от сдружение „Хайдути“ и всички смелчаци скочили в Струма направиха дълго хоро около големия огън на реката. Народният представител Стефан Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов и зам. кмета Евгения Георгиева бяха на големия празник, който е изключително тачен от жителите на Симитли.

В търга, който се провежда в църквата преди ритуала на реката, кмета на общината Апостол Апостолов откупи иконата на Свети Мина, която е закрилник на голямото семейство на община Симитли.

Пирин Прес

Next Post

Венци Айдарски улови светия кръст в Сандански

нд ян. 6 , 2019
Традиционно на Богоявление /Йордановден/стотици граждани се събраха за ритуалното хвърляне на кръста в Сандански. Обичаят се проведе на езерото в градски парк „Свети Врач“. Празникът в курортния град започна с литургия в църквата „Свети Георги” и продължи с литийно шествие, водено от църковното настоятелство, кметът Кирил Котев, председателят на Общински […]