250 хил. българи нямат нито един зъб в устата си

Българският зъболекарски съюз настоява за повече стоматологични дейности в пакета за възрастни.

Статистиката показва, че  250 хил. българи нямат нито един зъб в устата. Колко пари ще отдели държавата за лечение на зъбите ни – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци. Част от хората, предимно в по-малките населени места, повече от 20 години не са посещавали зъболекар.

„Дори и на 18-годишна възраст ние виждаме пациенти с постоянни извадени зъби. Все по-млади хора идват със сериозни проблеми в денталното си здраве”, заяви зъболекарят Ирена Божидарова.

Новите проблеми имат и нови обяснения, смята д-р Ирена Божидарова. Докато преди 30 години, когато е правила първите стъпки в професията, зъбите се разваляли само заради лошата хигиена, то сега причините са повече. За повечето от тях дори не подозираме.

„Стресът например може да доведе до едно по-силно стискане на зъбите и заболявания като броксизъм – това е изтриване на зъбния емайл, водене до по-голяма чувствителност, отчупване на зъбния емайл, промяна в захапката”, поясни Божидарова.

Пирин Прес

Next Post

Община Благоевград започва прием на документи за новите 183 социални жилища

чт окт. 31 , 2019
Започва приемът на документи за настаняване на нуждаещи се лица в новоизградените 183 социални жилища в IV микрорайон. Те могат да бъдат подавани в стая 323 на Община Благоевград.  Всички условия, на които следва да отговарят кандидатите могат да бъдат намерени в сайта на Община Благоевград – http://www.blgmun.com/cat22/167/ObS_Naredbi.html?…. Социалните жилища […]