26 ноември 1922 г. – Отварят гробницата на Тутанкамон за първи път от 3000 години

26 ноември 1922 г. Британският археолог Хауърд Картър прави малка дупка в една здраво затворена врата и се превръща в първия човек, който стъпва в гробницата на Тутанкамон в Луксор, Египет за последните 3000 години.

Съкровището в нея е скромно за стандартите на фараоните. Освен бижута и злато, Картър открива и колесница, скулптури и оръжия.

Може би най-впечатляващата ноходка е каменният саркофаг с три ковчега, поставени един върху друг. В последния, изработен от солидно злато, се намирало мумифицираното тяло на Тутанкамон, запазено над 3200 години.

Първоначално младият цар се е казвал Тутанкатон, или“Жив образ на Атон“ – на името на бога на слънцето. Докато бил малък, свещениците го използвали като марионетка, за да върнат старите традиции в религията. В резултат на това го прекръстили на Тутанкамон или „Жив образ на Амон“.
Тутанкамон е фараон от Осемнадесета династия, който управлява Египет от около 1334/1333 пр.н.е до 1323 пр.н.е., живял от около 1341 г. пр.н.е. до 1323 пр.н.е., по време на период, познат на историците и египтолозите като Ново египетско царство. Когато през Картър открива гробницата му в Долината на царете, Тутанкамон става един от най-известните фараони, а откритието бележи възход на интереса към Древен Египет.

Пирин Прес

Next Post

Порошенко подкрепи въвеждането на военно положение в Украйна

пн ное. 26 , 2018
Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви по време на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана решението за въвеждане на военно положение в Украйна и отправи обръщение към Върховната Рада да го разгледа на извънредна среща, съобщава „Униан“. Става въпрос за въвеждането на военно положение в продължение на 60 […]

Pirin Press