27 случаи на хепатит в ромското гето край Гърмен

От началото на ноември до момента в ромското гето край село Марчево в община Гърмен има общо 27 случая на болни от хепатит А, става ясно от доклад на РЗИ – Благоевград, изпратен до заместник министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

След нарочна проверка инспекторите от РЗИ са установили регистрирани 15 случая на болни от хепатит деца на възраст от 1 до 4 години, 10 болни деца със същата диагноза, на възраст от 5 до 9 години и две по-големи деца до 14 години. Всички са били лекувани в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“, само три се лекуват в момента, останалите са изписани.

 Дадените предписания към местната детска градина, училището в Гърмен и общопрактикуващия лекар за превенция се изпълняват, твърди в писмото си директорът на РЗИ д-р Александър Златанов.

За да се предотвратят нови случаи от здравното министерство са осигурили 200 ампули имуноглобулин, но само 100 са използвани, като останалите родители от гетото са отказали на децата им да бъдат имунизирани.

Постоянно се следи и питейната вода от зоната за водоснабдяване, обхващащ селата Гърмен, Огняново, Хвостяне, Марчево и ромското гето, където са установени случаите на хепатит А.

Пирин Прес

Next Post

Кампания за ремонт на „Кончето” в Пирин подеха планинари

нд дек. 18 , 2016
Планинари организират благотворителна кампания за ремонт на заслона “Кончето” в Пирин. Старият заслон, който е изключително важен за туристите, се нуждае от спешен ремонт, съобщава bTV. Заслонът е построен е от група разложки и пловдивски ентусиасти преди повече от 60 години и от тогава до сега е спасил хиляди планинари. […]