41 нови случая на Covid-19, петима издъхнаха

Броят на заразените тръгна нагоре – 41 са новите случая за 22 май, от тях в болница са 11 човека. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

42 са излекуваните – общо 769. 2372 са доказаните случаи в България. Под пряко медицинско наблюдение са 1478.

В Пазарджик има 17 нови случая. Това е клъстърът за завода за авточасти „Костал“. Мерки са взети, една част от работниците са в отпуск и ще се направи крайна дезинфекция, без да се прекъсва работният процес. Благоевград има един нов случай, Кюстендил – 1, Смолян – 1. По думите ако в предприятията се вземат бързо мерки, заразата може да се ограничи, както в завода „Мизия” в Плевен, където в областта почти няма нови случаи. По време на епидемия е важно рано да се взимат мерките, каза проф. Кантарджиев. Има един нов случай на заразен човек от медицинския персонал – е медицинска сестра от Кнежа.

Петима обаче починаха – мъж на 78 г. в „Пирогов“ с диабет, мъж и жена в Пазарджик, 51-годишна жена в Стара Загора с онкологично заболяване и 88-годишен мъж в Ямбол с инсулт.

„Ползваш ли предпазни средства и дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото по-малко вируси са в твоя организъм. Второто важно нещо е рецепторите в дихателната система. Заради тях децата нямат клинично проявяване на заболяването. Много възрастните карат по-леко заболяването, защото нямат тези рецептори в органите на дихателната система“, обясни Кантарджиев.

Най-засегнатата област е Софийска и София-град.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

220 000 пътувания на българите се очакват между 22-25 май

пт май 22 , 2020
220 000 пътувания на българите се очакват между 22-25 май, заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в „Денят ON AIR“. „Българинът винаги е почивал на родното Черноморие и в страната по принцип“, смята той. Още по темата По думите му обаче Министерството на туризма […]

Pirin Press