5 лева за кило розови домати

Традиционно празнично поскъпване на плодове и зеленчуци се наблюдава в търговската мрежа и по пазарите.

С близо 20 процента са увеличени на борсите оранжерийните домати през последната седмица спрямо същия период на миналата година, сочи последният оперативен анализ на Министерство на земеделието. Докато стигнат до крайния потребител, цените допълнително набъбват. На едро розовите домати – български и внос от Турция, се търгуват между 3,20 и 3,60 лв. за кг.

На Четвъртък пазара най-скъпите стигат 5 лева. Екзотичните чери домати там са по 3 лв. за килограм, докато в някои хипермаркети гонят 6 лв. Успокоителното е, че средните цени на едро на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата по това време на годината, бележат понижение на седмична база.

По-чувствително поевтиняване е налице при оранжерийните домати и картофите – съответно с 10,8% и 8,5%, а по-слабо – при ябълките – с 1,8%. Цените на българските и турските краставици са в полза на вносните. Докато средната цена на родните е близо 3 лв. за кг, при най-висока 4,50 лв., то дребноплодната краставица от съседите не минава 2,50 лв.

За сметка на това техните червени чушки не падат под 5 лв. Цената на зелето, която през лятото се срива до 20 стотинки, сега е с лев отгоре. Въпреки че отшумя сезонът на туршиите, карфиолът продължава да е скъп по магазините. На места килото му е 3 лв., при максимална борсова цена 1,80 лв., като увеличението е близо 10 % за седмица. Старият чесън с произход Китай продължава да държи твърда целогодишна цена от 5 лв. за килограм. Толкова върви и десертно грозде от Чили.

 

Марица

Пирин Прес

Next Post

Лоши са условията за туризъм в планините

сб дек. 28 , 2019
Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст, предаде Агенция „Фокус“. Температурите в планините са отрицателни, като най-студено е в района на връх Ботев – минус 13 градуса. В района на Централния Балкан има гъста мъгла и силен вятър, което прави […]