500-годишен източен чинар, растящ в кв. „Косова махала” в гр. Гоце Делчев стана победител тази година в категория „Вековните дървета говорят“

 Той застана на първо място с 540 гласа. Дървото е най-голямото, най-известното и най-старото в града, една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар – име, дадено му от старите неврокопчани, тъй като някога в близост до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей.

Историята бе изпратена от Невсе Арнауд от Благоевград, която с номинацията си за втори път печели приз в тази категория на конкурса.

Вчера бяха връчени наградите на победителите в конкурса „Дърво с корен“.

Първенецът в конкурса, спечелил титлата „Дърво с корен 2019” е 500-годишен дъб от великотърновското Ново село. Той ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще направят препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020”, в който ще представи страната ни догодина.

Класиране в категория „Вековните дървета говорят“:

Първо място, 540 гласа – Бей чинар (източен чинар) в гр. Гоце Делчев, номиниран от Невсе Арнауд от Благоевград.

Второ място, 168 гласа – чимшир в двора на жилищен блок на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“ № 17 в Казанлък, номиниран от Стефан Саранеделчев; Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев от гр. Казанлък.

Трето място, 2 гласа – бряст в местност Белият мост край с. Радомирци, общ. Червен бряг, обл. Плевен, номиниран от Нели Хинкова, секретар на НЧ „Огняна – 1899“, с. Радомирци.

Пирин Прес

Next Post

Токът в България може да поскъпна с 50 на сто до 2030 г.

вт дек. 17 , 2019
Токът в България може да поскъпне с 50 на сто до 2030 г., прогнозира по време на форум за устойчивата икономика експертът по темата Димитър Стоянов, цитиран от Novini.bg. По думите му за страната ни изпълнението на европейските цели и постигане на обсъжданото в момента 50 процента намаление на въглеродните […]