6,5 млн. лв. отидоха за заплати на свещениците

Държавата изплати 6,5 млн. лв. заплати на свещениците от Българската православна църква (БПЦ) за първото тримесечие, съобщиха от Дирекцията по вероизповеданията.

Толкова ще бъдат парите и за второто тримесечие. Те са гарантирани и от държавния бюджет, в който за тази цел за 2020 година са предвидени 26 млн. лв. Това съобщи за „Монитор” шефът на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов по повод информации в православни интернет групи, че възнагражденията на духовниците ще бъдат намалени предвид пандемията от COVID-19.

1100 лв. е базовата заплата на свещеник, колкото е и на eдин български учител, уточни Велинов. Към момента месечните си възнаграждения от държавата получават 1075 свещенослужители на БПЦ.

1050 общо пък са хората от мюсюлманското вероизповедание, които получават заплати от държавата. От тях 900 са мюфтии и имами, останалите са служители – лектори и учители по Коран. Те също си получават заплатите редовно и в пълен размер, увери Велинов.

5, 770 млн. лв. е  бюджетът на мюсюлманското вероизповедание за месечните възнаграждения на духовниците за година. За тримесечие те са в общ размер от 1,442 млн. лв.

Заплатите на двете вероизповедания се поемат от държавния бюджет от 2019 година. Това стана с промяна в Закона за вероизповеданията. Субсидията е на базата на най-голяма численост на хора, които ги изповядват. Според последното преброяване от 2011 г. като православни са се самоидентифцирали 4 374 145 души. Мюсюлманите сунити са 546 004, а шиитите – 27 405.

Останалите вероизповедания, като например Католическата църква и протестантските, както и юдейското не получават средства от хазната за заплати.

302 хил. лв. гласува кабинетът на заседанието си в сряда за ремонт на покрива на Софийската митрополия. Той е в окаяно състояние, гредоред е и на места може да рухне, не е ремонтиран от 70-те години, съобщи Велинов.

Патриарх Неофит му се е обадил лично, за да предаде благодарностите му на премиера Бойко Борисов. Канцеларията на Светейшия подготвя благодарствено писмо.

Помощта идва точно навреме, тъй като близо три месеца в БПЦ няма никакви постъпления от венчавки, кръщавки и подадени свещи заради коронавирусната пандемия, коментира Велинов.

lupa.bg

Пирин Прес

Next Post

Проф. Апостолов от ЮЗУ отрязан от часове във факултета, на който бе декан

пт май 22 , 2020
Бившият зам. ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград проф. д-р Георги Апостолов, който на последните избори за ректор на благоевградския ВУЗ се изправи в битка за поста срещу проф. д-р Юруков, бе прокуден от Философския факултет, на който самият той бе декан за максималния срок от два мандата по […]