8 са вече починалите у нас от COVID-19

53-годишна жена е издъхнала в Благоевград, най-вероятно става дума за дъщерята на жена, която вчера загуби битката с коронавируса.

Общият брой на жертвите на коронавируса към днешна дата са осем. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV.

„Общи случаите за диагностицираните с коронавирус за денонощие са 25, общия брой 338. Новите случаи са в Пловдив -3, Варна – 1, Смолян 1 и в Сливен един. Медицинският персонал вече 16 човека. До вчера бяха 14″, съобщи още той .

По думите му, засега няма хоспитализирани деца с поставена диагноза коронавирус. Всички деца, установени като положителни, са в домашни лечение и в добро състояние.

До вчера приетите в болница са 122 човека. Новите случаи след 17:00 часа – изясняваме къде се намират. Когато сме изцяло готови с информацията ще я поднесем в 17 часа – 59 са в София останалите са в страната, каза още шефът на националния щаб за борба с коронавируса.

„Мъжът от Банско има положителен тест. Всичките симптоми на коронавируса. Имал е оток в мозъка“, каза още той.

Шефът на ВМА съобщи и добра новина.  „Имаме един пациент в белодробната клиника, който беше интубиран, надяваме се на добро развитие на нещата, но все още е рано да се каже“, каза той

Мутафчийски коментира и новината, че премиерът Бойко Борисов е поръчал немски бързи тестове за COVID-19.

„Принципа на търсене е съвсем различен. Все още този продукт не е на пазара. Методът е различен, той не търси антитела, като другите бързи тестове“, обясни той.

По думите му, все още сме в началото на пика на епидемията: „Предстоят ни най-тежките времена. Медиите може да са много полезни, като дават репортажите от Италия, Испания, САЩ. Усилията са насочени да се избегне лавината, която се наблюдава там“.

Апелирам към медиите да фокусират вниманието върху обществото върху тежките времена, които ни предстоят, а не върху това колко лесно се разминаваме. Всеки прави жертви, едва ли разходката в морската година ще подобри тяхното самочувствие, най-много те да се приберат заразени.

„Грипната вълна е отминала, но се задава вълната на COVID-19“, съобщи още професорът.

Що се отнася кога мерките може да бъдат охлабени, Мутафчийски заяви следното: „Ситуацията е много динамична, Италия е в пика си толкова дълго време.

Няма тенденция за затихване на нещата по никакъв начин. В САЩ се обсъжда карантина на цели щати. Когато се обсъжда отхлабване на мерките, трябва да се постави въпроса до къде сме ние – този въпрос въобще не е актуален в момента, каза още Мутафчийски“.

Мутафчийски призова хората да проявят разум, когато става въпрос за посещенията на храмовете по време на Великден.

Той добави, че в момента ситуацията е много по-тежка, отколкото по време на война.

По данни от последните минути, по данни на bTV, 53-годишна жена е починала в Благоевград. Най-вероятно става дума за дъщерята на починалата вчера жена.

„Това е лошо, защото се снижава възрастта на жертвите на коронавируса“, заяви шефът на ВМА, който не успя да потвърди тази информация.

Blitz.bg

Пирин Прес

Next Post

Димитър Коршумов е новият президент на футболния клуб “Пирин” Гоце Делчев

нд мар. 29 , 2020
След внезапната смърт на президента Атанас Мълчанков в края на 2019 г. , Димитър Коршумов пое ръководството на ФК “Пирин” Гоце Делчев. В управителния съвет на клуба са още бившият наставник в школата на „Пирин“ (ГД) и мъжкия отбор Александър Атанасов, бизнесмените Георги Петелов и Димитър Смилянов, както и Костадин […]