85-годишната Ира: Жена планински спасител от Разлог

 85-годишната Ира Климова от Разлог, 35 години е работила като акушер в родния си град. И досега, през всеки свободен ден тръгва към планината. 15 години е била доброволка към Планинската спасителна служба.

На 24 години младата тогава акушерка завършва курс за планински спасители, била единствената жена. Освен семейството и професията, планината за нея е всичко. И затова я обича.

Ира Климова: “Жената спасител винаги беше добре дошла. Жената носи със себе си топлина, носи грижа, а всички пострадали в планината имат нужда от това.” По планините тръгнала от малка. Най-напред се пристрастила към алпинизма. Първото и изкачване било стената на “Кончето” в Пирин. С годините не останал непокорен от нея български връх.

Ира Климова: “Всяка планина е красива по своему. За нас, родените в полите на Пирин, тя е най-чаровна.” За първи път я срещаме на площада в Разлог.Заедно с приятелката й Цветанка Парапунова, планинарка като нея, да се разхождат, въпреки мартенския дъжд.

Пирин Прес

Next Post

Кметът на Разлог: Общините имат нужда от нови приходи

сб мар. 12 , 2016
Реалната децентрализация на общините ще стане факт, когато те не са толкова зависими от своите бюджети. За целта е необходимо да се намери вариант за повече собствени приходи. Това е заложено в новата стратегия, но пожеланието ми е да не си остане само на хартия, а да се случи на […]