Банско: Кметът Георги Икономов настоява града да стане национален курорт

Банско трябва да получи статут на национален курорт, това се полага и на Велинград, и на други населени места. Ще настоявам това да влезе като промяна в Закона за туризма. Това заяви пред Портала на българските общини Kmeta.bg градоначалникът Георги Икономов.

Той е категоричен, че няма как Банско да продължи да е извън тази категория. „Ако Банско не е национален курорт, то нека някой ми каже кой е? При нас се проведоха състезания по ски от най-висок ранг, познават ни по целия свят”, каза още Икономов. Той уточни, че подобен статут ще позволи на населеното място да получава по-лесно и повече целеви субсидии от републиканския бюджет. А не да разчита само на европейските фондове, за да се подобрява инфраструктурата – воден цикъл, улици, озеленяване, благоустройство. „За нас е много важно курортът ни да се възползва от подобна възможност, за да го направим още по-привлекателен и за банскалии, и за туристите от страната и чужбина”, допълни кметът на община Банско.

Той ще вземе участие в първото заседание на Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм към Националното сдружение на общините. Заседанието ще се състои в четвъртък и петък в Центъра за обучения на НСОРБ в габровското село Гергини. В програмата на срещата се предвижда да бъде определено ръководството на комисията за настоящия мандат на НСОРБ, ще бъде обсъден Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма и изготвено становище на националното сдружение по него.

Членовете на комисията ще дискутират още въпроси, свързани с изпълнението оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, финансиране на проекти по ПРСР – сектор „Води“ и други.

Пирин Прес

Next Post

Сандански: Огнен ад, палят коли

чт апр. 7 , 2016
Лек автомобил „Алфа Ромео“ горя снощи около 22.30 часа в санданското село Поленица, съобщи struma.bg. Колата, която е собственост на гърк била паркирана на задния паркинг пред първата кооперация в селото, където 44-годишния Ангелос Фускидис живее на квартира с приятелката си Виолета. От няколко години той стопанисват бензиностанция на главен […]