B Банско гостува театралната постановка „Разпитът”

В памет на Апостола на свободата Васил Левски и по повод 147 години от обесването му, в Банско гостуват актьорите Веселин Плачков и Христо Мутафчиев с театралната постановка „Разпитът”.

За основа на драматургията е послужил автентичния протокол от разпитите на Левски след залавянето му от турските власти.
Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5 януари 1873 г., а присъдета на Апостола е произнесена на 13 януари 1873 г.
Според документите и протокола, Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудване на разпитващите. Накрая е произнесена присъдата – смърт чрез обесване.

Пирин Прес

Next Post

В Крупник отбелязаха 147 години безсмъртие на идеала за свобода, на Дякона, на Васил Левски!

ср февр. 19 , 2020
Много деца, младежи, граждани, учители, кметът преклониха глава пред подвига на Левски и положиха венци и цветя на признателност пред безсмъртното дело на Апостола на свободата.   На улица „Васил Левски“ в Крупник, където откриха барелефна форма на Левски, се събраха много деца, младежи, граждани, учители, кметът, за да почетат […]