C Веска Жегова от Разлог се потапяме заедно в орнаментите и багрите на нейните ВЕЗАНИ ПРИКАЗКИ

Oт документалната поредица „Срещи в работилницата“ представят една жена, чието най-голямо богатство са сръчните й ръце.

 

Нейното име е Веска Жегова и се потапяме заедно в орнаментите и багрите на нейните ВЕЗАНИ ПРИКАЗКИ.

Героинята вярва, че работата и работното време са две различни понятия, затова, когато искаш да си свършиш работата, не бива да отмерваш по часовник работното си време.

А от всички занимания, които преминават през трудолюбивите й ръце, най-голямата й гордост са красивите народни шевици и мънистените колани, чрез които тя по магически начин пренася вековната символика на българските носии в облеклата и в живота ни днес.

Филм на Дестинация БГ документалната поредица „Срещи в работилницата“, телевизионно пространство, в което се представят онези български автори на традиционни изделия, които чрез своя труд и талант пренасят старинните занаяти в днешния ден и по този начин им отреждат заслужено място и в бъдещето.

Пирин Прес

Next Post

Предстои Второто издание на Международния фестивал на камерната музика

ср юли 17 , 2019
На 25, 26 и 27 юли 2019г. ще се проведе Второто издание на Международния фестивал на камерната музика в гр. Разлог.   Организатори са проф. Николай Фридман и проф. Марина Фридман от Израел, Община Разлог и Народното читалище „15.ІХ.1903г. – 1909г.” в града. Този фестивал е уникален и първи по […]