EС удари през пръстите източните диктаторчета: Не пипайте медиите и демокрацията

Видно е все повече в някои Източноевропейските държави, че лидерите не опитват да борят коронавируса и да помагат за здравето на хората, а използват временното положение, за да си укрепят властта и да смачкат критичните медии и опозицията.

В няколко държави се върнаха спомените от мракобесните времена на комунизма, което създава опасност да взриви общественото недоволство всеки момент.

Използва се страха на хората и спомените от комунистическите репресии, който все още е жив в голяма част особено от по-възрастното население.

Появиха се и манипулативни данни, че едва ли не по-изостаналите здравни системи на източни държави се спряват по-добре с коронавируса, което се оказа абсолютна лъжа.

Причината е, че просто в източните държави здравните системи не са достатъчно либерални и са неорганизирани и не могат да направят толкова масови тестове, колкото в по-напредналата част от евросъюза.

В изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен се казва, че въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

Демокрациите не могат да работят без свободни и независими медии. Сега е по-важно от когато и да било журналистите да могат да вършат работата си свободно и точно, така че да  се противопоставят на дезинформацията и да има гаранция, че гражданите имат достъп до ключова информация. Всички извънредни мерки трябва да са ограничени до необходимото и стриктно пропорционални. Те не трябва да продължават вечно“, се казва още в изявлението, цитирано от БНР.

Вчера унгарският парламент одобри нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан възможност да управлява чрез укази на практика за неопределено време. Според един от приетите текстове, се предвижда 5 години затвор за всички, които възпрепятстват мерките за борба с коронавируса и за тези, които разпространяват фалшива или изкривена информация за действията на кабинета.

Действията на унгарското правителство ще бъдат обсъдени на утрешния колегиум на еврокомисарите.

Petel.bg

Пирин Прес

Next Post

Гърция с още по-строги мерки за свободно движение на хора

вт мар. 31 , 2020
 Затварят и крайбрежните алеи. Пазаруване и ходене до работа е позволено само с декларация. До днес починалите са 43 души, а заразените – над 1000. Правителството увеличи спектъра на професиите с право за обещетение, пише Пик.  Строгите мерки по ограничаване на движението на хора дават резултат, съобщи говорител на гръцкото […]