Oръжейният завод „Арсенал“ в Казанлък освобождава 2 хиляди души

Считано от 29 април тази година оръжейният завод „Арсенал“ в Казанлък освобождава 2 хиляди души. Уведомлението за това е депозирано вчера в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда в града, информира БТА. Това е съобщил генералният директор на дружеството Николай Ибушев, цитиран от пресцентъра на дружеството.

Той уточнява, че в завода сега заетите са почти 9 хиляди. Освободените ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството. Колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството.

Причината за решението на ръководството и синдикатите на дружеството е спадът на поръчките към „Арсенал“ заади създалата се трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, пише в съобщението.

Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“.

Втората причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, посочват от дружеството.

Третата причина са възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори, което води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

„Арсенал“ – Казанлък, изцяло експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството, изтъква още Николай Ибушев. Той уточнява, че на базата на финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България с най-голям брой заети.

Пирин Прес

Вашият коментар

Next Post

Банковите власти у нас обмислят временен мораториум върху кредитите на граждани и фирми

ср мар. 25 , 2020
До тази стъпка най-вероятно ще се стигне, след като Европейският банков орган е подкрепил въвеждането на временни мораториуми в държавите членки, които спират или отлагат плащанията по банкови кредити. Това става ясно от изявление на Европейския банков орган (ЕБО) за резултатите от проведените през последните дни консултации на ниво ЕС по въпросите […]